SENASTE NYTT

Släktforskarnas hus AB

 

2018-12-14

 

Interaktiv karta till flygbilderna

Nu lanserar Arkiv Digital en interaktiv kartfunktion så att du på ett enkelt sätt kan hitta de bilder du är intresserad av.

Varje kartnål är en egen bildserie, kartnålarna är inte exakt placerade utan klicka på den som är närmast det område du vill titta på. 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

 

2018-11-27

 

Sjutton nya år i ArkivDigitals jätteregister!

 

För knappt ett år sedan växte ArkivDigitals största personregister, Befolkningen i Sverige, med tio år, från att omfatta 1860-1920 till 1860-1930. Nu är det dags för nästa påfyllning. Sjutton nya år har tillfogats registret, som numera omspänner tiden cirka 1860 till cirka 1947.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

2017-12-15


Mängder av kyrkoböcker från Nebraska nu online

Vi har fotograferat många olika typer av material, allt från församlingsböcker, födelse-, vigsel- och dödböcker till protokoll, räkenskaper och mycket annat. Vi har sammanlagt publicerat över 110 000 bilder, från 110 olika församlingar. Ännu mera material kommer att tillkomma så småningom.


En guldgruva för den som forskar på Tjörn och Orust

”Överläkare J.A. Nordströms samling” i Göteborgs landsarkiv innehåller mängder med intressant för den som forskar i Bohuslän i allmänhet och på öarna Tjörn och Orust i synnerhet.

Samlingens upphovsman är en av forskare av högsta klass, överläkaren John Anders Nordström (1896–1983), länsmansson från Tjörn, som vid sidan av sitt värv som läkare i Vadstena ägnade sin tid åt släkt- och lokalhistorisk forskning med fokus på främst på Tjörn och Orust i äldre tider.


Länskungörelser från Malmöhus län

ArkivDigital har fått tillgång till ett par flyttkartonger med kungörelser från Malmöhus län. Dessa är nu avfotograferade och finns tillgängliga för att läsa om du har ett abonnemang på ArkivDigital.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


2017-06-20 Ny databas hos Ancestry


Sök efter dina förfäders och släktingars vigslar.


Att hitta när och var ens förfäder eller släktingar gifte sig kan ibland vara lite krångligt då man inte alltid vet i vilken församling man ska leta. För att göra det enklare för dig har vi precis släppt en ny databas där du kan söka efter mer än 3,1 miljoner vigslar för åren 1860‑1943.


Det är hela 6 247 321 personer som indexerats och därmed finns sökbara i den här databasen. För att söka i databasen ”Sverige, vigseluppgifter, 1860‑1943” kan du bland annat skriva in brudens och brudgummens namn och födelsedatum samt vigselort och vigseldatum om du känner till det.


När du hittat uppgiften som du söker kan du enkelt koppla informationen till ditt släktträd hos Ancestry. (Du behöver ha ett abonnemang hos Ancestry för att kunna granska sökresultaten i detalj och för att kunna koppla informationen till ditt släktträd.)

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

2017-01-25 ArkivDigital förvärvar miljontals flygbilder!Vi har förvärvat flera miljoner flygfoton från Svenska Aero-Bilder AB.


Dessa kommer nu att digitaliseras och läggas in i tjänsten som ett komplement till de redan existerande arkiven med kyrkböcker, bouppteckningar, militärt material och domböcker som redan idag återfinns i ArkivDigital.


Genom detta förvärv kommer vi tillhandahålla miljontals flygfoton från 1950-talet till nutid på gårdar, torp, villor, bensinmackar med mera från hela Sverige som kommer att komplettera våra övriga arkiv på ett intressant sätt.


 

Till sommaren kommer de första bilderna att finnas tillgängliga i Allt-i-ett abonnemanget.


Se mer på: http://www.arkivdigital.se/


¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

  2016-11-30 Nyheter från Arkiv DigitalDu har väl sett rättningsfunktionen?


När vi rättar en uppgift utgår vi från vad som står på bilden. Det innebär att när prästen (eller den som skrev i kyrkboken) uppenbarligen skrivit fel men avskriften från husförhörslängden/församlingsboken är korrekt görs ingen rättning.


Vi granskar alla rättningar innan de publiceras i registren. I de flesta fall är granskningen gjord inom tre arbetsdagar men i vissa fall kan de ta längre tid. Om du hittat en felaktig uppgift i något av våra register rättar du på följande sätt.


Har du hittat en felaktig uppgift i något av våra register?

I så fall kan du klicka på knappen ”Rätta”, som sedan en tid tillbaka finns tillgänglig i alla våra olika register.


Du hittar knappen ”Rätta” högt upp i varje post mellan knapparna ”Skriv ut” och ”Genväg”.


När du klickat på knappen ”Rätta” öppnas rättningsformuläret.

Här kan du ändra de uppgifter som är felaktiga.


Sudda ut felaktigheterna och skriv in de rätta uppgifterna.


När rättningen är gjord klickar du på "Skicka in".


¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Evighetskursen 5 - 9 september 2016


Stort tack till alla ambitiösa och trevliga deltagare på årets Evighetskurs som i år var förlagt till Hotell Moskogen i Leksand! Tack all personal på Hotell Moskogen för god mat och fin service!

Tack till våra föreläsare Algot Land som berättade hur man kan använda "Historiska kartor" i sin släktforskning, och tack till Torbjörn Näs som öppnade våra ögon för alla möjliga möjligheter inom släktforskning med hjälp av DNA.

Vi fick även en fin eftermiddag vid Älvmötet i Gagnef och visning av Ottilia Adelborgs museum.


Som vanligt gick vecka 36 alldeles för fort och vi ser redan fram emot att träffa gamla och nya deltagare samma tid nästa år.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

2016-08-20


Uppdaterad databas i Ancestry


Nu finns födda, vigda och döda för 1942 och 1943.

Ancestrys databas med de svenska kyrkböckerna har nyligen uppdaterats med nytt material. Tidigare har materialet för födda, vigda och döda sträckt sig fram till 1941 men nu kan du även hitta uppgifter om dina förfäder och släktingar som föddes, vigdes och dog åren 1942 och 1943.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

2016-08-18

Nytt register lanseras i ArkivDigital: Svenskar i USA 1940ArkivDigital lanserar ett nytt register, Svenskar i USA 1940. Databasen är ett utdrag ur den Amerikanska folkräkningen 1940 (US Census 1940). Folkräkningen gjordes per den 1 april 1940 och utdraget är alla de personer som uppges vara födda i Sverige. Databasen innehåller knappt 447 000 poster.


Förutom uppgifter om namn, ålder, civilstånd så finns det så klart uppgifter om var personen bodde 1940. Det finns även information om var personen bodde den 1 april 1935. Registret finns nu tillgängligt i ArkivDigitals Allt-i-ett abonnemang.


Sedan tidigare finns också registren Befolkningen i Sverige 1880-1920, samt Sveriges befolkning 1950 och 1960 i Allt-i-ett abonnemanget.


Se mer på: http://www.arkivdigital.se/